Kinderen

Kinderen


Hoe vertellen we de kinderen dat we gaan scheiden?
Naast eerst de stap samen genomen te hebben om te gaan scheiden en dit ook naar elkaar te hebben uitgesproken komt de volgende stap die (voor sommigen) nog zwaarder is dan de eerste stap, het vertellen aan de kinderen dat jullie gaan scheiden.
Deze stap kan je maar een keer doen, dus willen jullie dit goed doen.
Kort gezegd komt het er op neer dat jullie, als ouders, samen aan jullie kind(eren) vertellen dat jullie uit elkaar gaan. Dit gesprek wordt ook wel een paraplugesprek genoemd omdat jullie hierin samenwerken. Door de open houding van dit gesprek beschermen jullie elkaar tegen dat wat nog komen gaat.

Jullie kind(eren) krijgen in dit gesprek, op hun eigen niveau, meer duidelijkheid over de situatie.
Het is eigenlijk een tweede scheidingsmelding, maar dan bestemd voor de kinderen.
Duidelijk moet worden dat jullie als partners uit elkaar gaan, maar dat dit niets veranderd aan het ouderschap.
U zult immers altijd samen ouders blijven.
In dit gesprek wordt expliciet duidelijk gemaakt dat de scheiding níet aan de kinderen ligt.


Gebleken is dat wanneer je als ouders ervoor zorgdraagt dat dit zorgvuldig wordt voorbereid het gesprek met jullie kind(eren) ook een moment zal zijn die heel waardevol is voor de verwerking van de echtscheiding voor jullie kind(eren).
Wij staan u graag bij om dit gesprek, indien het nog niet heeft plaatsgevonden, zo in te richten dat jullie een goed gesprek met jullie kind(eren) kunnen voeren.


Uit elkaar als partners, samenwerken als ouders
Kinderen zijn erg loyaal aan beide ouders en hebben het gevoel dat ze moeten kiezen tussen de ouders.
Ze vinden zelf dat ze niet te verdrietig mogen zijn (want dat zijn jullie al) en dat ze vooral niet moeilijk mogen doen in deze vervelende periode. Wat dat betreft zijn kinderen hard voor zichzelf.
Het allerbelangrijste voor kinderen is dat hun ouders 'normaal' met elkaar omgaan.
Dát noemt zo'n beetje elk kind als wens en behoefte.

Vaak vinden kinderen het moeilijk om aan jou als vader of moeder te vertellen wat er echt in hun omgaan.
Veel kinderen denken dat het hun schuld is dat jullie gaan scheiden terwijl veel ouders denken dat hún kinderen dat niet denken en het wel goed met de kinderen zal gaan.
Maar hoe weet je echt wat er in hun koppies omgaat? Dat is lastig.

Het kindgesprek
Om kinderen te betrekken en ze de kans geven om te vertellen waar zij mee zitten, voeren we dan ook vaak een kindgesprek.
De mediator gaat met jullie kind zitten en past het onderwerp en stijl af op de leeftijd van jullie kind.
De mediator luistert naar het kind, waar zijn/haar zorgen zitten, hoe ze/hij zich voelt en wat ze graag zou willen. Het gesprekje is vaak terwijl we samen tekenen, een spelletje spelen of voetballen, niets klinisch of stijf in een spreekkamer.

Het kindgesprek is net als de gesprekken met jullie vertrouwelijk, jullie kind bepaalt wat van het gesprek aan jullie teruggekoppeld wordt.

Het doel van het gesprek is om een luisterend oor te bieden, niet om het kind of jullie te ver/beoordelen.
Anders dan bijvoorbeeld opa en oma en of vrienden die er vaak zelf een mening over hebben. De meeste kinderen ervaren het gesprek positief. Ze hebben het gevoel dat hun mening er toe doet en vinden het prettig dat er naar hun geluisterd wordt.

Is een kindgesprek verplicht?
Nee, een kindgesprek is niet verplicht maar ervaring heeft wel geleerd dat het een goede bijdrage kan zijn bij het opstellen van het ouderschapsplan.
Vanaf 12 jaar worden kinderen wel automatisch opgeroepen voor een gesprek bij de rechter.
Een gesprek met de mediator kan hiervoor in de plaats zijn. De wensen van jullie kind(eren) kunnen dan in een brief aan de rechtbank worden verwoord. Wij helpen jullie kind(eren) bij het opstellen van deze brief zodat de kans dat jullie kind(eren) dan alsnog naar de rechtbank moeten heel erg klein wordt. 

Voor nadere informatie kunt u (vrijblijvend)
contact opnemen met onze gespecialiseerde mediator.
Share by: